De flippar jazz med hiphop


Halva Flipside Rebelation. Paul Hinz, Joel "Mad Science" Håkansson, Niklas Bennerholm och Simon Thörn. Foto: Lina Alrikssonz

Året är 1999 och det är hiphoptider. Urban Skillz och Mad Science är två av alla de som rappar och gör egna beats. Under namnet Flipside spelar de in sina spår i en hemmastudio och gör så sig småningom kända i hemstaden Helsingborg. Så när Looptroop ska spela där får de vara förband. - Vi ville göra något mer och därför ha ett liveband, berättar Mad Science, som heter Joel Håkansson i det civila. Urban Skillz och sångerskan Viktoria gick på en folkhögskola i Skåne som också hade en "fin jazzlinje". Där hittade de fem killar i en klass och därmed också sitt kompband. Från början skulle musikerna vara just det. - Men vi tyckte det lät så fett, så vi fortsatte.

Flipside var taget
Flipside var vid det laget Flipside Rebelation, enligt Mad Science, för att de spelade in många av sina låtar hos en kompis som drev Rebelation Records. Gitarristen Simon Thörn skojar och säger att det var för att de insåg att det redan fanns ett band som hette Flipside. Men nu var de inte längre bara två rappare utan ett band med sångerska, trummis, gitarrist, en på percussion, en på kontrabas och en bakom klaviaturerna. Klassiskt skolade jazzmusiker möter hemmastudio-rappare.

Vad har ni lärt er av varandra?
- Jag har lärt mig att flytta fokus från musik till text. Det är en stor kontrast mot jazzen, säger Simon Thörn. - En jävla massa musikaliska termer så att vi kan prata med jazzarna, säger Mad Science. - Ja, det är roligt att rappare säger bars i stället för takter. Eller en sådan sak som att de kan inte säga "Vi är från Drottningshög". Det funkar ju inte i text, så det blir "The Q" i stället, säger Simon. I replokalen jammas det på alla håll och kanter. Ibland utifrån ett beat som någon tar med, ibland har någon idé eller slinga som de hört och gillat. Det börjar någonstans och slutar i deras egen grej. Det blir mycket "det ska vara mer tsshhhh", viftande med armar och slag i luften för att illustrera hur saker och ting ska göras. - Vi har en ömsesidig respekt för varandras konstnärliga integritet, säger Simon och de andra skrattar. Men jag tror det har underlättat att vi inte har varit i studion tillsammans, fortsätter han.

Roots i bakhuvudet
De har precis släppt sin sexspårs-EP Rebelution som de har releasefest för i kväll. Musiken beskriver de som "funk, soul rap, genuin hiphop" med The Roots i bakhuvudet. Även om de inte hört något som låter likadant. - Det är en bra och unik skiva. Vi spelade in den i ett riktigt sunkigt vardagsrum med snus på golvet, säger Mad Science.

Vad är målet då?
- World domination! - Nej, men att bli hörda och komma ut och spela, det är det roligaste. Alla pengar vi får in lägger vi i en bandkassa för att kunna trycka upp grejer och så, säger Niklas Bennerholm, percussion. - Ja just det, jag blev fikaansvarig, säger plötsligt Paul Hinz. - Ja, det är jävligt hiphop, Paul, skrattar de andra.

Flipside Rebelation
Medlemmar: Joel "Mad Science" Håkansson (MC), John "Urban Skillz" Lindell (MC), Viktoria Tryggvadottir (sång), John Björnberg (trummor), Simon Thörn (gitarr), Paul Hinz (kontrabas), Niklas Bennerholm (percussion), Henrik Magnusson (klaviaturer).
Spelar: funkig, soulig hiphop.
Hemsida: www.rebelation.se
Aktuella med: Sexspårs EP:n Rebelutionary, som finns för fri nedladdning på hemsidan.
Kuriosa 1: Trummisen ska lägga ned musikpluggandet och bli bonde.
Kuriosa 2: Om man lyssnar väldigt noga finns det ett toalettskrik i slutet av en låt på skivan.

Intervju publicerad på Smålandspostens nöjessidor 2007-07-27
Skribent: Danina Mahmutovic